ArtContact İstanbul Çağdaş Sanat Fuarı, 26-29 Mayıs tarihleri arasında Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde düzendi. 25 Mayıs’taki ön gösterim ve protokol açılışında Onur Ödülleri de, sahiplerini buldu. Fuar, sanatı tabana yaymak ve daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamayı hedefliyor. 100’ün üzerinde galeri, binin üzerinde sanatçı ve 4 bine yakın eserin sergileneceği ArtContact, 25-29 Mayıs tarihleri arasında sanatseverleri ağırdı. 30’a yakın ülkeden sanatçıların eserlerini biraraya getiren fuarın ön gösterim ve protokol açılışı, 25 Mayıs’ta gerçekleşti. 11.00-20.00 saatleri arasında ön gösterimin yapıldığı açılış gününde saat 18.00’de Şevket Akıncı’nın şefliğinde Bahçeşehir Üniversitesi Modern Caz Ensemble konser verdi. 18.30’daki ödül töreninde ise Onur Ödülleri, sahiplerine takdim edildi. Bu yıl 2.’si düzenlenen fuarda ‘Kurum Onur Ödülü’ Elgiz Müzesi ve Odunpazarı Modern Müze’ye; ‘Sanatçı Onur Ödülü’ karikatürist ve yazar Gürbüz Doğan Ekşioğlu’na ve ‘Sanata Katkı Ödülü’, Türk pop müzik sanatçısı ve ressam Erol Evgin’e verildi.
ÜNLÜ İSİMLER FUARDA
Atis Fuarcılık tarafından düzenlenen ArtContact İstanbul Çağdaş Sanat Fuarında sinema ve televizyon dünyasının ünlü isimleri de konuşmacı olarak katıldı. Tamer Levent, Gaffur Uzuner, Atilla Dorsay gibi isimler, fuar kapsamındaki panel ve söyleşilerde konuşmacı olarak yer aldı. Fuara İstanbul’un yanı sıra Ankara, İzmir, Bursa ve Anadolu’nun pek çok ilinden galeriler katılım gösterdi. Rusya, Kore, İspanya, Azerbaycan, İran, Kırgızistan’dan galeriler fuarda yerini alırken, Türkiye’deki galeriler aracılığıyla 30 farklı ülkeden sanatçıların eserleri de görücüye çıktı. Resim, heykel, seramik, video, performans, dijital art gibi farklı sanat alanlarını barındıran fuar süresince 17 söyleşi, konuşma ve performans gerçekleşti. İPEK YOLU SERGİSİ Fuar kapsamında Hacettepe Üniversitesi ‘Uluslararası Macsabal İpek Yolu’ sempozyumu ve sergisi de düzenlendi. Mutlu Başkaya ile Kim Yong Moon’un küratörlüğünü yaptığı sergi ile birlikte sanatçı ve öğrencilerin katılımıyla workshop ve interaktif performanslar yapıldı.
Beşiktaş Belediyesi de, 3’ü grafiti, toplam 27 sanatçıyla fuarda yer aldı. Grafiti sanatçıları, fuar süresince belediye tarafından kurulan duvarda performans sergilediler. Sanatçılar, son dönemde dünyayı etkisi altına alan çatışmalara karşı, sanatın barışçıl yanını duvarlara aktardı. Ortaya çıkan çalışma sonrasında Beşiktaş Belediyesi’nin parklarında sergilenmeye devam ediyor.
USTA VE GENÇ BULUŞMASI
Fuarda Türk resim sanatının usta isimleri ile yetenekli genç sanatçıların eserleri bir arada yer aldı. Galeri Baraz, Maçka Sanat Galerisi, Galeri Selvin, Soyut gibi İstanbul ve Ankara’nın önde gelen sanat mekanlarında çok sayıda seçkin sanatçının eserleri sergilendi. Devrim Erbil, Ertuğrul Ateş, İsmail Ateş, Bedri Baykam, Ahmet Nejat Birdevrim ve Gürbüz Doğan Ekşioğlu’nun çalışmaları solo sergilerle sunuldu.
SANAT TARİHİNDE DÖNÜŞÜMLER
26 Mayıs Perşembe günü saat 17.30'da Zafer Bilgin’in yönetiminde "Büyük Tarihsel Dönüşümler ve Sanat" başlıklı panel düzenlendi. Fuarın konferans salonunda yapılan panelin konuşmacıları; Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünden Prof. Engin Beksaç, Mimar Sinan Üniversitesinden sanatçı Prof. Caner Karavit, İstanbul Üniversitesinden sanatçı Prof. Seyit Yöre, mimar ve yazar Doğan Hasol ve sinema eleştirmeni ve yazar Atilla Dorsay oldu. Panelin katılımcıları, söyleşinin ardından kitaplarını imzaladı.
SANATÇI VE KOLEKSİYONER İLİŞKİSİ ÜZERİNE SÖYLEŞİ27 Mayıs’ta saat 14.30’da karikatürist, yazar, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Gürbüz Doğan Ekşioğlu ‘Yaşamım ve Sanat Felsefem’ konulu bir söyleşi gerçekleştirdi. Ünlü sanatçı Bedri Baykam ise aynı gün saat 16.00’da ‘Türkiye’de Sanatçı Koleksiyoner İlişkisi ve Sanat Tarihinden Bazı Örnekler’ başlıklı bir konuşma yaptı. Saat 17.30’da ise oyuncu, yönetmen ve yazar Tamer Levent, marka danışmanı ve İZEV Onursal Başkanı Hakan Kural ile ressam Akın Ekici, ‘Yaşamın Şifresi Sanata Evet’ konusu etrafında sanatın iyileştirici gücü üzerine bir oturum gerçekleştirdi. Işık Üniversitesi Öğretim Görevlisi, sanatçı Mahir Güven ise ‘Resimlerin Hikayesi’ başlığıyla konuşma yaptı.
ÇEVRE VE GÖÇÜN SANATA ETKİSİ
Fuarda çevre ve göç konusu da ele alındı. 28 Mayıs Cumartesi saat 13.00’de sanatçı Pınar Ayhan’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilmiş olan ‘İklim Krizi ve Sanat’ başlıklı söyleşide Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, ressamlar İmren İyem ve Mine Alkan ile heykeltraş Özcan Kılıç, iklim krizinin sanat üzerindeki etkisini anlattılar. Aynı gün saat 15.00’teki performansta ise yine ressamlar İmren İyem ve Mine Alkan ile kompozitör ve orkestra şefi Rustam Rahmedov, ‘Renklerin Düellosu İklim Krizi, Kuraklık ve Kadın’ başlığı altığında canlı müzik ve resim performansı sundu. Saat 18.30’da ise ‘Göçün Sanata Etkileri’ başlığı ile oyuncu ve ressam Gaffur Uzuner, küratör Denizhan Özer, ressam Mustafa Albayrak, son yılların dünyadaki en büyük insani krizlerinden biri olan göç konusunu ve sanata etkilerini masaya yatırdılar. Fuarın son günü ise ‘Sanat ve Sosyal Statü’, ‘İnovasyon ve Sanat’, ‘Sanatın Birleştirici Gücü’, ‘Resimler Konuşuyor Bir Resim Bin Hikaye’ başlıkları altında dört farklı söyleşi ve konuşma düzenlendi.
AMAÇ SANATI TABANA YAYMAK
Mart ayında 8.’si düzenlenen ArtAnkara Sanat Fuarı’nın büyük bir başarı elde ettiğine değinen Atis Fuarcılık ve ArtContact Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, bu başarıyı İstanbul’a taşıyacaklarını söyledi. Aygül, “Bu yıl ArtAnkara’yı 54 bin kişi gezdi. Henüz ikincisini düzenleyeceğimiz ArtContact’ta da yüksek bir katılım hedefliyoruz ve 50 bine yakın ziyaretçi bekliyoruz. ArtAnkara’nın başarısı sanatı daha geniş bir tabana yaymasından kaynaklanıyor. ArtContact da, İstanbul’un gereksinimleri göz önünde bulundurularak, sanatı kamusal alana yayarak bu bakış açısıyla düzenlendi. Sadece galeri ve alıcının yer aldığı değil, sanata ilgi duyan herkesin gezdiği, sanatçılarla biraraya gelip sanat üzerine sohbet edebildiği ve projeler üretebildiği bir organizasyon gerçekleştirme amacındayız” diye konuştu.