2023 ARTCONTACT
PROJELER
artONda PROJECT
Karanlık ile renk arasındaki ilişkiye ve ilişkisizliğe dikkat çekmeyi amaçlayan projede, Nur Gökbulut’ un «sarı karanlık» başlıklı çalışmaları ile Özge Gökbulut Özdemir’in «karanlığı boyamak» vurgusuyla gerçekleştirdiği «siyah üzerine» başlıklı çalışmaları içinde bulunduğumuz karanlığı yeniden hissettirerek, karanlıktan çıkış yollarını sorgulamaya açıyor…
ASAF ERDEMLİ ART&VR STUDIO
Bu yepyeni bir varoluş alanı... Mekân ve zamandan bağımsız, fiziksel dünyanın koyduğu sınırların ötesinde... İnsanı her yönden istila eden bir deneyim ve paylaşım sahası... VR gözlükler aracılığı ile sonsuz sayıda evrene geçiş yapmanıza imkân tanıyan bu fantastik teknoloji; PASSTHROUGH'23 adı altında izleyiciyle buluşuyor. Hurdalara, manalar giydiren Heykeltraş Asaf Erdemli, bu alana, tamamen bir “İkiz Dünya" düşüncesi ile yaklaşıyor. Başlangıçtan beri gittiği yoldan ödün vermeyen sanatçı, sanal dünyanın ürettiği ve sayısı milyonlarla ifade edilen model kütüphanesini, fiziksel dünyada heykel yaparken kullandığı hurdalarmışlarcasına ele alırken; aklını bir kaynak makinası gibi işleterek, bu dijital hurdalığı yeniden şekillendiriyor.
BİZ BOZDUK BİZ DÜZELTELİM
Biz insanların yarattığı atık malzemeler etki alanımız içindeki hayvan yaşantısını ve doğayı bozma eğilimindedir. Hayvan heykelleri insanların hayvanlar ve doğal hayat için daha adil ve dürüst davranılmasını teşvik eder. Hurda metal ve plastiklerden yapılan bu heykellerin hassas ve sıcak algıları dönüşümün nedenli etkili olabileceğini bize hatırlatır. Sanatçıların ürettiği bu heykeller onların bakış açısını anlattığı gibi dünya için faydacı bir mesajı da veriyor.
ATÖLYE UMUT
Bağdat Caddesi, Şaşkınbakkal'daki “Umutlu Şeyler” atölyesi; önemli bir ihtiyacımızı karşılayan ve sosyalleşip bağ kurmamıza aracılık eden sanatın, bize neler öğretebileceğini keşfetmek isteyenler için yeni bir sanat durağı. Kitap kulübü, yazarlık, heykel, resim, sanat tarihi atölyeleri, değişik konuşmacılarla söyleşi ve seminerlere ev sahipliği yapıyor.
BASINDA VE USTALARIN OBJEKTİFİNDEN AŞIK VEYSEL KOLEKSİYON SERGİSİ “GÖRÜLMEYENİ GÖRMEK: ÂŞIK VEYSEL”
UNESCO 2023 yılını, ‘insanlığın barış ve iyiliğine destek olması, sürdürülebilir kalkınması için üstün gayretleri ve hizmetleri dolayısıyla Âşık Veysel yılı ilan etti. UNESCO üyesi 193 ülkede Aşık Veysel anma etkinlikleri düzenliyor.
Sergi küratörleri Nazender Süzer Gökçe (Aşık Veysel’in torunu/Fotoğrafçı) ve Gürsel Gökçe (Gazeteci ve Fotoğrafçı) özel koleksiyonundan oluşan ‘Ustaların Objektifinden Âşık Veysel’ Fotoğraf Sergisinde, Usta Fotoğrafçıların Ara Güler, Fikret Otyam, Ozan Sağdıç, Ergun Çağatay, Mustafa Türkyılmaz ve Anadolu Ajansı muhabirlerinin eserleri yer alıyor.
Caner Yedikardeş’in “Görülmeyeni Görmek: Âşık Veysel” adlı yapıtının manifestosu:
Sanat, sınırları aşarak içsel bir yolculuğa çıkmanın, evrensel gerçekliklere dokunmanın ve insan deneyimini derinlemesine anlamanın bir yoludur. "Görülmeyeni Görmek" ise, sanatın bu özgürlüğünü yücelten bir kavramdır. Bu kavram, görme engelli ozanımız Âşık Veysel'in sanatıyla özdeşleşir. O, gözlerini kaybetmiş olmasına rağmen içsel gözleriyle derin bir anlayışa sahiptir. Şiirleri ve besteleri, gözlerin ötesindeki gerçekliği ifade ederken izleyicileri de içsel bir yolculuğa çıkarır.
ÇAĞLAYAN SÖNMEZ
Belki her mimarin hayalidir heykel yapmak. En azından benim için öyleydi. Bu kadın koleksiyonu işte bu hayalin hikayesi ile oluştu.
Çağlayan Sönmez kimdir?
1998 yılında, Türkiye'deki Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi'nde lisans eğitimini ve 2005 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık Bölümü'nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. 2005 yılında "Kentsel Dönüşümün Tarihsel ve Sosyal Analizi", başlıklı yüksek lisans tezi yayınlanmıştır.
İnşaat ve İşletme Merkezleri Yönetimi A.Ş.'de Teknik Ofis Koordinatörü ve Baş Mimari Tasarımcısı görevlerinden sonra 2009'da Cağlayan Sönmez Mimarlık Ofisi'ni kurdu. 2009 yılında, Prota Bilgisayar A.Ş. ile Autodesk Revit Architecture 2010 yayınlanmamış eğitim dokümanını oluşturmuştur. Bu süreçte bir Zaha Hadid projesi olan Bakü Haydar Aliyev Kültür Merkezinde yangın geciktirici uygulama sürecinde yer aldı.
2015 yılında, kavramsal tasarım konusunda çalışmalarına devam ederken, Tümaş Türk Mühendislik Müşavirlik ve Müteahhitlik A.Ş. şirketi bünyesinde, Gençlik ve Spor Bakanlığı'nda Proje Koordinatörü olarak görev aldı. Bu süreçte, Ordu, Karaman, Alsancak stadyumları, yüzme havuzları, spor salonları, eğitim merkezleri, spor salonları, buz pistleri, tribünler ve gençlik merkezi projeleri gibi büyük ölçekli spor tesislerinde uzmanlık kazandı.
2017'den beri, bir mimarlık ve inşaat şirketi olan Mesa Mesken A.Ş.’nde çalışıyor. Mesa Urla, Mesa Çengelköy konut projeleri, Mesa Antalya Canada Condo Niagara Falls Mixed-use projeleri ile, çelik taşıyıcılı satış ofisleri ve örnek villa iç mimari projelerinin koordinatörlüğünü üstlenmiştir.
Mimarlar Odası 36. dönemde mimarlar odası Ankara Şubesi üyelik ve başkanlık görevlerini üstlenmiştir.
Ek olarak, mimari çalışmalarının yanı sıra metal heykel çalışmalarına başladı ve şu anda "Kadın" koleksiyonu üzerinde çalışıyor. Koleksiyona ait bir parça şu an Mesa Urla projesinde sergilenmektedir.
DIŞKAPI SANAT ATÖLYESİ..
Dışkapı Sanat Atölyesi olarak başladığımız çalışmalarımıza Etlik şehir Hastanesinde devam etmekteyiz. Amacımız hastane içerisinde moral ve motivasyonumuzu artırmak ve hastalarımıza faydalı olmak için "sanatın iyileştirici gücü"nü kullanmak için gönüllüler tarafından herhangi bir maddi kaygı düşünülmeden hayata geçirilen bir oluşumdur. Ve tabi ki Ülkemizde ilk... Sanat Atölyemiz bugüne kadar yapılan faaliyetleri sanatın hayatın her alanında ne kadar faydalı ve verimli olduğunu göstermiştir bize.
Sanatsal üretimimizin temel unsuru, özü arzulamak, istemek ve çalışmaktır.
2020 yılından günümüze kadar aralıksız devam eden sanat serüvenimizde bir çok anı biriktirerek bugün kadar geldik.
Sanatçılarımız ağlık Bilimleri Üniversitesi Etlik Şehir Hastanesi'nde görev yapmakla birlikte hastane bünyesinde kurulan resim atölyesinde çalışmalarına devam etmektedir.
HAYAL MELODİLERİ RESİM YARIŞMASI 2023
Genç Yetenekleri Güçlendirme Vakfı EMART (EMpowering EMerging ARTists) sanat eğitimi alan öğrencilerin sanatsal üretimlerine destek vermek, klasik müzik ve opera sanatına olan ilgiyi arttırmak, ülkenin sanat ve kültür hayatına çeşitlilik getirerek katkıda bulunmak amacıyla İstanbul’da kurulmuştur. Genç sanatçıları yurt içinde ve özellikle yurt dışında tanıtmayı amaçlayan, yurtdışında uluslararası yapılanmayı hedefleyen bir vakıftır. Hayal Melodileri Resim Yarışması ile sanat öğrencilerinin görünürlüğüne, klasik müzik ve operaya farkındalığın artmasına katkıda bulunmayı amaçlar. Bu yıl Yevgeni Onegin operasını tema olarak kabul eden Hayal Melodileri Resim Yarışması’nın misyonu bu eserlerin anlaşılmasına vasıta olmak, sanat öğrencilerini entelektüel kaynak ve hayal etmeninin büyüsünü ilişkilendirmeye yönlendirmektir.
GÜLTEKİN ÇİZGEN SANATSAL
Gültekin Çizgen, 1990 başlarından bu yana fotoğraf sanatı yanında illüstrasyonla da ilgileniyor.
Çalışmalarında anlatımcı estetiğe dayalı gölge oyunlarının anılarıyla geçen çocukluğunda saklı sembolik anlamların peşine düştü. Kültürümüzde yüzlerce yıl gerilere uzanan şablonların, çağdaş elektronik teknolojilerle yeniden yorumlayan illüstrasyonlar üreterek, doğulu öğeleri ve eski görselliğin
temellerini yakalamaya çalıştı.
Güzel Sanatlar Akademisinden sonra çalışmalarını tamamen kendi çabasıyla biçimlendirip, yönlendirdiği üretim dünyasının arka planı 87 ülkede yaptığı sanatsal incelemeler ve 10.000 kitaplık bir
kütüphaneye yaslanan referanslarıyla gelişti. Buna rağmen ürünlerinde yabancı etkiler yerine, yerel
kültür değerlerinin yapılanmasına önem verdi.
Acaib-Ül Mahlukat illüstrasyon serisi Çizgen’in yayınlanması ve sergilenmesinden 30 yıl sonra bu
defa yapay zeka uygulamaları ve karışık tekniklerle ele aldığı yeni versiyonuyla sergileniyor ve kitaplaşıyor.
KONUŞAN DUVARLAR- EYÜP CAN YETER
EYÜP CAN YETER DUVARLARIN DİLİ OLSA DA KONUŞSA NE SÖYLERDİ SORUSUNA CEVABEN ESERLERİNİ YAPIYOR. DUVARI SANATLAN BİRLEŞTİREREK RUH KATIYOR.
INTERNATIONAL MACSABAL SILK ROAD EXHIBITION .
İpekyolu eskiden ticaret yoluna verilen isimdi ve Asya'nın en Doğu'sunda kalan Çin'in Xian şehrinden başlayarak tüm Asya kitasını ortadan bölen, Ortadoğu ülkeleri ile Anadolu ve Mısır topraklarından geçerek Akdeniz'e ulaşır ve oradan da Avrupa'ya kadar uzanırdı. İpek, baharat ve porselen gibi ürünlerin en ilkel yöntemlerle taşındığı İpekyolu, tarih boyunca kullanılan bir ticaret yolu olmakla birlikte farklı fikirlerin, dinlerin ya da çeşitli kültürlerin birleştiği bir rota oluşturmuştur. Kültürlerarası iletişimin ticaret aracılığıyla başlaması açısından insanlık tarihinde çok önemli bir rotadır. Günümüzde bu ticaret yolunun rotasını yeniden yorumlayarak, başlangıcı Çin'in Xian şehri yerine, Kore'nin başkenti Seul şehrinden başlayan, Türkiye'nin başkenti Ankara'ya kadar uzanan Çağdaş İpek yolu rotası çizmek istiyoruz. Bu kez kültürlerarası iletişimi ticaret yerine sanat sağlamaktadır. Yine ticari bir ortamda yani sanat fuarında eserler sergilenecek ama vurgulanmak istenen sanatın kurduğu uluslararası iletişim ve birlikteliktir. Insanların düşünceleri, evrendeki sayısız yıldız kadar çeşitlidir. İzleyiciler çanaklara (macsaballara) baktığında bu sayısız düşünceler daha da çoğalacaktır.
PARQQUE Producción Artística - Sanatsal Üretim
Sanatsal ve kültürel proje tasarımları yapar, geliştirir ve gerçekleştirir. Grafik tasarım, stant tasarım ve uygulamaları yapar. Sergiler ve kültürel etkinlikler düzenler. Kitap, katalog ve broşür yayıncılığı konularında çalışır.
SANATA EVET
SANATAEVET, DEĞERLİ OYUNCU/YÖNETMEN VE YAZAR TAMER LEVENT TARAFINDAN BAŞLATILAN VE SÜRDÜRÜLEN BİR VİZYON HAREKETİDİR. SANATAEVET, GENEL SANAT KÜLTÜRÜMÜZE EVRENSEL BİR BAKIŞ AÇISI GETİREN VE YAŞAM SANATINI VURGULAYAN BİR DÜŞÜNCE VE EYLEM BİÇİMİDİR.
TOHUMDAN SANATA
Eserlerde, sürdürülebilirlik ve çevresel farkındalık açısından çok önemli bir role sahip kenevirin, doğal bir kaynak olarak çok yönlü kullanılabilme potansiyeli vurgulanmaktadır.
Ketene A.Ş. kenevir tohumundan nihai ürüne ilk yerli marka olan HE-PO markasını yaratmış ve endüstriyel ürünler tasarlamanın yanı sıra sanata ve sanatçıya verdiği destekle bu serginin gerçekleştirilmesini sağlamıştır.
Kenevir lifleri, kökleri, talaş elyaf, ip ve kumaşları doğal boyama sanatçısı Çiğdem Güngör tarafından geleneksel doğal boyama teknikleriyle renklendirilmiş ve boyaların emilimi ve etkisi, kenevir lifinin benzersiz yapısı sayesinde belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır.
Gül Bolulu
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun olan sanatçı halen M.Ü.G.S.F Tekstil Sanatları bölümünde öğretim görevlisidir ve kendi atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir.
Merve Demirörs
Küçük yaşlardan itibaren moda sektörüne duyduğu ilgiyi aldığı eğitim ve atölye çalışmaları ile kariyer edinmiş, modayı ve sanatı, doğaya olan sevgisinden beslenerek edindiği fikirlerle harmanlamıştır.